Sokak Fotoğrafçılığı İçin İpuçları
Sokak fotoğrafçısı, kamuya açık alanlarda, yaşamı, insanı, objeleri, kültürü kısaca hayatın her anını yakalamaya çalışır.Sokakların kendisine sunduğu renklerin, hareketin, anların peşindedir. Özgürdür, teknik bilgilere saplanıp kalmaz. Fotoğraf çekmek haricinde belli bir plânı yoktur. Yaşanan anda kompozisyona, çekim tekniğine ve kadrajına karar verir, uygular ve bunu izleyiciye sunar.
Doğal ışıkla anı yakalamaya çalışan fotoğrafçılar, günlük yaşamın en güzel karelerini bizlere aktarırlar. Adım adım, kare kare sokağı yaşatan fotoğraflarla portre ve mimari fotoğrafçılık için de emek vermiş olurlar.
Sokak fotoğrafçılığının öncülerinden Henri Cartier-Bresson kendi tekniğini ‘’anı etkilemeden onu beklemek ve geldiğinde hazır olarak deklanşöre basmak’’ olarak özetlemiştir. Anlaşılacağı gibi sokak fotoğrafçısı çok iyi bir gözlemci olmalı ve sabırlı davranmayı öğrenmelidir.
Sokak fotoğrafçısı seyahat etmeli, sokaklarda uzun uzun yürüyüşler yapmalıdır. Fotoğraflamak istediği yerdeki insanlar arasına karışmalı,onların yaşamına ortak olmalıdır.
Hayatın koşturmacası içinde gözden kaçan noktalara dikkat etmeli, baktığını görmeli ve yansıtabilmek için hızlı karar vermelidir. Gündelik yaşam içindeki insanlar, köpekler, kediler, şehrin ışıkları, gölgeleri, yansımalar sokak fotoğrafçısının ilgi alanlarıdır.
Kısaca önerilere geçersek ;
Sokakta hızlı karar verebilmek ve uygulayabilmek için öncelikle kullanımı kolay, hafif bir makine sahibi olmalısınız.Makinenizi iyi tanımalı ve hızlı kullanmayı öğrenmelisiniz.
Makinenizi yanınıza alıp sık sık fotoğraf çekmeye gitmelisiniz. Hiç fotoğraf çekmeden dönebileceğinizi de unutmamanız gerekir tabii ki . Fotoğraf çekemeseniz bile yaşamı, koşturmayı gözlemleyin, inceleyin, baktığınız yerleri görmeyi öğrenin.
İnsanlarla iletişim kurmaya çalışın. Selam verin, gülümseyin, sohbetler edin.İnsanları kendinize alıştırın.
Konulara, mekanlara farklı bakış açıları ile yaklaşın.
İlginç, birbirine tezat konuları yakalamaya çalışın. Sokaktaki duvar yazılarından, afişlerden, reklam panolarından yararlanmaya çalışın.
Geometrik ögelere, ritmlere, dokulara, simetrik ve asimetrik yapılara dikkat edin ve bunları kullanmayı öğrenin.
Pazarlar, festivaller, yürüyüşler gibi kalabalık yerlerde hareket öncelikli fotoğraf çekimleri deneyin.
Sabırlı davranın, beklemeyi öğrenin.
Toplumları, yaşamı daha anlayıp gösterebilmek için araştırma yapın,okuyun. Sosyoloji, psikoloji, sanat, matematik, spor vs. Dönemsel akımları takip edin.
Gizli çekim, sokak portresi gibi yöntemleri deneyerek sık sık pratik yapın. Hata yapmaktan çekinmeyin.
Ve son olarak ; sokak fotoğrafçısının özgür olduğunu, belli kalıplara, kurallara bağlı olmadığını aklınızdan çıkarmayın.
Comments